Wat voor soorten epoxy zijn er en welke moet je gebruiken?

Wat voor soorten epoxy zijn er en welke moet je gebruiken?

Ben jij van plan om met epoxyhars te gaan werken en wil je weten welke epoxy soort jij nodig hebt? Dan ben je bij Madera Meubels op de goede plek om hierachter te komen. Je leest hier alles wat je moet weten over het gebruik van epoxy en welke soort jij nodig hebt. Na het lezen weet jij alles over epoxy en kan jij direct ermee aan de slag!

Wat is epoxy?

Als eerst is het belangrijk om te weten wat epoxy nou precies is. Epoxy is een kunsthars met veel verschillende mogelijkheden. De epoxy bestaat uit een vloeibaar basiscomponent (hars) en daarbij een vloeibare verharder. Als deze twee vloeistoffen gemengd worden, zal het een hard materiaal worden wat een beetje op plastic lijkt. Het is erg makkelijk om hiermee te werken en dus ook voor degene die hier zelf mee aan de slag willen gaan.

De verschillende epoxy

Epoxy heb je een aantal verschillende soorten van. Als je voor het eerst wilt gaan werken met epoxy is het lastig om te weten welke epoxy het handigste is voor jouw klus. Wij helpen je op weg met een paar soorten epoxy die veel gebruikt worden in de epoxy tafels van Madera Meubels. Hieronder lees je de gebruikelijke epoxy

Universele epoxy

Zo heb je een universele epoxy die goed gebruikt kan worden voor coaten, lamineren, lijmen en plamuren. Dit is de meest gebruikte epoxyhars doordat de universele epoxy voor veel dingen gebruikt kan worden. Zo is het ideaal om er een mooie epoxy eettafel of een epoxy bijzettafel mee te maken. Deze heldere epoxyhars is te krijgen met een snelle verharder en een langzame verharder. De snelle verharder wordt verwerkt in 25 minuten en heeft een eindsterkte na 12 tot 18 uur, Bij de langzame verharder is bij de verwerking ongeveer 45 minuten nodig en is die op eindsterkte na 20 tot 32 uur. Er wordt bij beide gerekend met de temperatuur van 20 graden Celsius. 

Transparante epoxy coating

Ook bestaat er transparante epoxy coating die ideaal is voor een ondergrond die je nog graag wilt, maar waar wel een extra versteviging nodig is. Het gebruik van dit product wordt daarom ook vooral gebruikt voor een glanslaag over een beschadigde tegelvloer en bij het maken van een beschermlaag over een cementgebonden vloer. Het fijne van deze epoxy is dat die erg goed tegen UV straling kan. Bij het gebruik buiten kan je nog een UV stabilisator toevoegen. Hierdoor blijft die nog langer mooi en zorgt dit voor minder snelle verkleuring.

Epoxy primer

Naast deze 2 soorten epoxy heb je ook de epoxy primer. Dit is een roestwerende grondverf die overspuitbaar is met iedere lak of verf. Dit zorgt ervoor dat het grondverf niet in het beton gezogen wordt. Beton heeft namelijk een erg zuigende werking, wat ervoor zorgt dat je anders meerdere lagen grondverf moet aanbrengen. Met de epoxy primer voorkom je dit. Daarnaast staat de epoxy primer bekend om de hoge hechting op metaal, ijzer, staal, aluminium, plamuur en bestaande lak en verf, waardoor het gebruik hiervan extra makkelijk is.

Toepassing van epoxy

Epoxy kan je voor veel verschillende projecten gebruiken. Doordat epoxy een erg sterk materiaal is na het mengen, kan het erg goed gebruikt worden. Zo wordt epoxy het meest gebruikt voor het maken van vloeren, maar kan het veel een heleboel andere toepassingen worden ingezet. Dit kan gaan over zowel huishoudelijke als industriële toepassingen. De belangrijkste toepassingen worden hieronder verder toegelicht:

  • Bij Madera Meubels maken wij voornamelijk gebruik van epoxy voor onze prachtige collectie van gegoten epoxy tafels. Een epoxy salontafel is dan ook een veelvoorkomende toepassing voor epoxy. Wist je dat je zelfs stoelen met epoxy kan bekleden? Bij Madera Meubel kan het! 
  • Epoxy gietvloeren worden het meest gemaakt als je het hebt over toepassingen van epoxy. Vaak wordt de epoxy in lagen van 2 of 3 millimeter dikte aangelegd. Doordat gietvloeren compleet naadloos zijn, zien ze er strak en modern uit. Hierdoor is het veel voorkomen bij verschillende huishoudens.
  • Je kan ook de keuze maken om epoxy te gebruiken bij trapbekleding. Het is een mooie manier om een nieuwe of zelfs te renoveren trap bekleden. Door de slijtvaste en krasbestendige eigenschappen is het een handige keuze bij het bekleden van je trap. De epoxy is te gebruiken bij allerlei soorten trappen. Zo kan het bij betonnen, betegelde en stenen binnen- en buitentrappen. De vorm trap maakt hiervoor ook niet uit.
  • Epoxy kunsthars coating is ideaal voor het maken van normale wanden maar ook douchewanden. Doordat deze volledig naadloos en hierdoor voegvrij en waterdicht zijn, zijn ze hiervoor goed te gebruiken. De hygiëne blijft ook erg goed omdat er zo geen schimmel tussen de wanden kan gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat je douch vrijwel altijd erg schoon blijft, omdat je niet al te veel onderhoud aan je douch moet doen.

Welke plekken gebruik je epoxy?

Industrieel gezien wordt er veel gebruikgemaakt van epoxy. Zo kan je denken aan bootbouw, modelbouw van vliegtuigen of het ingieten van elektronica. Hierbij zijn vooral de gietvloeren al jaren populair in de industrie. Dit is ook niet zo gek door de eigenschappen die de epoxy gietvloeren hebben. Ze zijn namelijk sterk, duurzaam, onderhoudsvrij en vloeistofdicht. De veelgebruikte gietvloeren en wandcoatings worden vaak gebruikt op locaties als: kantoren, industrie, garages, keukens, scholen en nog veel meer. Daarnaast is het erg gebruikelijk om het te gebruiken voor badkamers, meubels of voorwerpen in te gieten of te coaten.

Maak gebruik van epoxy

Epoxy is een erg handig middel dat voor veel verschillende toepassingen handig is. Door de hoeveelheid fijne eigenschappen die de epoxy heeft, zorgt het ervoor dat je het zowel voor in huis als in de industrie erg goed kan gebruiken. Dus wil je zelf ermee aan de slag? Dan kan dat op een makkelijke manier en kan je het gebruiken voor allemaal verschillende doeleinden. Wil je de epoxy meubels liever zelf bestellen? Dan kan dat ook! Neem een kijkje bij onze prachtige collectie en laat je oog vallen op de tafel die het best bij jouw interieur past.

Terug naar blog