Waarom is epoxy duur

Waarom is epoxy duur

Epoxy is de nieuwste trend en mode bij interieurdesign, waarmee de mooiste tafels worden gemaakt. Met de kosten van epoxy is dit product dan ook niet voor iedereen. Steeds vaker kom je epoxy salontafels, bijzettafels en eettafels tegen. Veel bedrijven en makers hebben de kracht en uniekheid van epoxy ontdekt om de mooiste kleuren en effecten te creëren. Met epoxy kun je een hele nieuwe look geven aan het interieur van je huis. Maar wat is epoxy nou precies en waarom is epoxy zo duur? In deze blog gaan we hier verder op in. 

Wat is epoxy?

Epoxy is een thermohardende kunststof. Door een verharder te mengen met epoxyhars ontstaat een chemische reactie die leidt tot een verharding en krijgt het een vaste vorm. Met een druk en treksterkte die twee keer groter is dan beton heb je een bijzonder bestendig materiaal gekregen wat meerdere toepassingen kent, zoals epoxy lijm, verf en coatings. Vanwege het proces en de vele toepassingen kan epoxy duur uitvallen. 

Waar komen de kosten van epoxy vandaan?

De prijs van epoxy kan aardig variëren afhankelijk van meerdere factoren. We gaan de belangrijkste factoren die hier effect op hebben verder uitlichten. De kwaliteit van de grondstoffen heeft een groot effect op de prijs. Met een goede verharder en epoxyhars kun je veel sterkere en duurzamere epoxy producten creëren vergeleken met goedkopere alternatieven. De productieprocessen waarbij epoxy wordt gecreëerd is zeer complex. Er is veel kennis en technologie nodig om de vermenging goed te doen wat de prijs van epoxy verhoogd

Onderzoek

Epoxyproducten zijn nog een nieuw concept, waardoor er veel onderzoek gedaan wordt naar betere vermenging processen, wat uiteindelijk wordt doorberekend naar de prijs van epoxy. Hoe dikker de gieting, hoe duurder de epoxy tafel wordt. Afhankelijk van de kwaliteit en het merk zijn epoxy gietingen duurder dan normale harsgietingen. Natuurlijk wordt het ook duurder hoe meer epoxy je gebruikt voor je tafel.

Arbeid

Naast de prijs van epoxy speelt arbeid ook nog een grote rol. Bij het maken van een houten epoxy tafel moet het hout ook in een waterdichte mal worden geplaatst, voordat de gieting kan plaatsvinden. De epoxy moet hierna drogen. Dit proces duurt zo’n zeven dagen, waarna het epoxy blad verder verwerkt kan worden. Het epoxy blad moet worden gladgestreken en alle oneffenheden moeten worden weggehaald. Vanwege de intensiteit van arbeid die nodig is, heeft dit een groot effect op de prijs van epoxy producten. 

Merk en reputatie

Het merk en de reputatie van de verkoper kan een groot effect hebben op de prijs van epoxy producten. Epoxy is duur. Het is niet mogelijk om dit product goedkoop te verkopen vanwege de bijkomende kosten van het maken van het product. Een goedkope aanbieder heeft daarom vrijwel altijd namaakproducten of een epoxy tafel van slechte kwaliteit. Een bedrijf met een goede reputatie zal een premiumprijs vragen, maar je bent wel verzekerd van een hoogwaardige tafel.

Milieuvriendelijk

Epoxy is een kunststof dat wordt gecreëerd door een chemische reactie. Momenteel zijn epoxy producten nog niet milieuvriendelijk. De vraag hiernaar neemt toe, waardoor het ontwikkelen van epoxy producten die vrij zijn van schadelijke chemische uitstoten effect kan hebben op de prijs van epoxy. 

Epoxy met Maderameubels

Ben je nog op zoek naar een epoxy product? Kies dan voor Madera Meubels! Wij hebben een uitgebreid aanbod aan epoxy eettafels, salontafels en bijzettafels. Wij gebruiken de meest moderne technologie beschikbaar gefocust op een zo’n milieuvriendelijk vermengingsproces met een transparant inzicht in de kosten van epoxy producten.

Terug naar blog