Is epoxy slecht voor je gezondheid?

Is epoxy slecht voor je gezondheid?

Epoxyhars is een veelgebruikt materiaal in verschillende toepassingen, variërend van bouw en industrie tot ambachtelijke projecten en meubels. Denk aan de meubels die we bij Madera Meubels verkopen zoals epoxy bijzettafels, salontafels of eettafels. Het staat bekend om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, maar veel mensen vragen zich af of het gebruik van epoxyhars schadelijk kan zijn voor hun gezondheid. Daarom gaan we dieper in op mogelijke gezondheidseffecten van epoxy onderzoeken en enkele voorzorgsmaatregelen bespreken die je kunt nemen om veilig met dit materiaal te werken.

Wat is epoxy?

Epoxyhars is een synthetische stof die wordt geproduceerd door het mengen van twee componenten, namelijk de hars en de verharder. Het resulterende mengsel heeft de eigenschap om hard en stevig te worden wanneer het wordt blootgesteld aan lucht of warmte. Dit maakt epoxyhars uitermate geschikt voor tal van toepassingen, zoals het lamineren van vezelversterkte kunststoffen, het coaten van vloeren, het maken van sieraden en kunstwerken, en nog veel meer.

Soorten epoxy 

Er bestaan 2 soorten epoxy. Op het moment dat het epoxy uitgehard is, zijn beide helemaal veilig voor zowel het dier als voor de mens.

 • Je hebt kant en klare epoxy, die is erg populair en die is gemaakt om kleine kunst, sieraden of sleutelhangers te maken. Deze epoxy is kant en klaar, je hoeft er niks bij toe te voegen. Daarnaast is het ook snel drogend en meestal komt het met een handige tuitje zodat je het epoxy makkelijk kunt gieten.
 • En je hebt 2 componenten epoxy, deze moet je zelf mengen, meestal is de verhouding 1:1, maar er bestaan varianten die een moeilijkere mengverhouding hebben. Een 2 componenten epoxy moet ook 24 uur drogen en tot 48 uur uitharden voordat het echt helemaal af is.

Welke stoffen in epoxy zijn schadelijk?

Op de verpakking van epoxy staan gevaarsymbolen met daarbij de betekenis ervan. Deze informatie komt ook voor bij de veiligheidsvoorschriften van de producten. Maar wat betekenen deze symbolen eigenlijk?

 • GHS07 → Dit betekent dat bij aanraking of inademing er gevolgen kunnen ontstaan.
 • GHS05 → Dit betekent dat bij aanraking brandwonden kunnen ontstaan.
 • GHS09 → Dit betekent dat het gevolgen heeft voor het leven in het water, het is dus gevaarlijk voor het milieu.

Mogelijke gezondheidsrisico's

Hoewel epoxy veel voordelen biedt, zijn er enkele mogelijke gezondheidsrisico's waarmee rekening moet worden gehouden bij het werken met dit materiaal. De belangrijkste zorg is de blootstelling aan chemische stoffen die in epoxyhars aanwezig kunnen zijn. Hier zijn enkele van de mogelijke gezondheidsrisico's:

 • Irritatie van de huid en ogen: Epoxyhars kan irritatie van de huid en ogen veroorzaken als het direct in contact komt met deze delen van het lichaam. Het is daarom belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, om contact te vermijden.
 • Inademing van dampen: Bij het mengen en aanbrengen van epoxy kunnen dampen vrijkomen. Langdurige blootstelling aan deze dampen kan leiden tot ademhalingsproblemen, zoals irritatie van de luchtwegen. Het is aanbevolen om in een goed geventileerde ruimte te werken en indien nodig een ademmasker te dragen.
 • Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde componenten van epoxyhars. Allergische reacties variëren van huiduitslag tot ernstige symptomen. Het is belangrijk om te testen op allergische reacties voordat je met epoxyhars aan de slag gaat.
 • Chemische sensitisatie: Herhaalde blootstelling aan epoxyhars kan leiden tot chemische sensitisatie, waarbij het immuunsysteem overreageert op de stoffen in epoxy. Dit kan resulteren in ernstige allergische reacties en gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Voorzorgsmaatregelen

Om veilig te werken met epoxyhars en de mogelijke gezondheidsrisico's te minimaliseren, is het essentieel om meerdere voorzorgsmaatregelen te nemen:

 1. Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen: Het is cruciaal om altijd geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen. Dit omvat onder meer stevige handschoenen, een veiligheidsbril en een duurzame overall. Deze uitrusting beschermt je huid en ogen tegen direct contact met epoxyhars, wat irritatie of allergische reacties kan veroorzaken.
 1. Werken in een goed geventileerde ruimte: Epoxyhars kan sterke dampen afgeven. Het is daarom van groot belang om in een goed geventileerde ruimte te werken. Dit helpt om de ophoping van dampen te verminderen en zorgt voor een veiligere werkplek. Een afzuigsysteem kan een goede aanvulling zijn, vooral in kleinere of minder goed geventileerde ruimtes.
 1. Volg de fabrikant instructies: Elke epoxyhars heeft zijn specifieke meng- en uithardingsvoorschriften. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant nauwkeurig op te volgen. Dit omvat het correct mengen in de juiste verhoudingen en het respecteren van de aanbevolen uithardingstijd. Afwijkingen hiervan kunnen niet alleen de kwaliteit van het werk beïnvloeden, maar ook je veiligheid in gevaar brengen.
 1. Draag geschikte kleding: Kies voor kleding die je gemakkelijk kunt verwijderen en wassen. Epoxyhars kan moeilijk te verwijderen vlekken veroorzaken op stoffen. Draag bij voorkeur oude of specifieke werkkleding die je niet erg vindt om te bevlekken.
 1. Test op allergische reacties: Voordat je begint aan grootschalige projecten met epoxyhars, is het aan te raden om een kleine huidtest te doen. Breng een kleine hoeveelheid hars aan op de huid om te controleren op allergische reacties. Dit is vooral belangrijk als je nog niet eerder met epoxyhars hebt gewerkt, aangezien sommige mensen gevoelig kunnen zijn voor de chemische bestanddelen.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de risico's die gepaard gaan met het werken met epoxyhars aanzienlijk verminderen, waardoor je op een veilige en effectieve manier kunt werken aan je projecten.

Gebruik de juiste zorg bij epoxy

Epoxyhars is een nuttig en veelzijdig materiaal dat in vele toepassingen wordt gebruikt. Hoewel er mogelijke gezondheidsrisico's zijn verbonden aan het werken met epoxy, kunnen deze risico's worden geminimaliseerd door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en de instructies van de fabrikant op te volgen. Met de juiste zorg en aandacht voor veiligheid kunnen mensen genieten van de voordelen van epoxyhars zonder hun gezondheid in gevaar te brengen. Wil je liever niet het risico lopen? Bestel dan je epoxy meubilair bij Madera Meubels! Wij zijn experts in het gieten en beschikken over de juiste expertise en veiligheidskleding om zonder risico met epoxy om te gaan. 

Terug naar blog