Epoxy is een kunsthars, waarmee de meeste prachtige meubels worden gemaakt. Bij Madera Meubels gebruiken wij het dan ook voor dit doeleinde. Hoe wij epoxy gieten om onze prachtige tafels te krijgen en wat het achterliggende productieproces van epoxy is, dat gaan we uitleggen.
Wat is epoxy?
Epoxy is een thermohardende polymeer die ontstaat door een chemische reactie tussen een epoxyhars en een verharder. Het resultaat is een kunststof die sterk en duurzaam is en bestendig tegen water. Epoxy's staan bekend om hun uitstekende hechting op verschillende oppervlakten, variërend van beton tot hout, en worden veel gebruikt in vloercoatings.
Waarvoor kan je epoxy gebruiken?
Epoxy heeft meerdere toepassingen, zo kan je er resin art en decoratie mee maken. Ook kan je het natuurlijk gebruiken voor grotere projecten, zoals een riviertafel. Het gieten van een epoxy is een geweldige manier om unieke en duurzame meubels en kunst te maken. Met epoxy zijn de mogelijkheden eindeloos en is alles mogelijk. Zolang je een vorm hebt, epoxy giethars en een creatieve geest.
Wat heb je nodig om epoxy te gieten?
Als je epoxy wilt gieten heb je bepaalde spullen nodig om tot een goed resultaat te komen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
Epoxyhars:
Dit is uiteraard het belangrijkste om in huis te halen aangezien je anders niks heb om te gieten voor je kunstwerk of voor je ronde epoxy eettafel. Houd er rekening mee dat er meerdere soorten epoxy hars op de markt zijn. Dus maak een goede afweging welke soort epoxyhars je wilt voor je volgende project. Bekijk ook onze blog over soorten epoxy om er meer over te leren.
Verharder:
Epoxy hars moet gemixt worden met een verharder om het eindproduct epoxy te krijgen. Zorg dat je de instructies die op de verpakking staan nauwkeurig opvolgt om tot het beste resultaat te komen.
Mengbeker:
Om de epoxyhars en de verharder te mengen heb je uiteraard een mengbeker nodig en een roerstokje om het goed te mixen met elkaar. Het is belangrijk dat de epoxyhars en verharder rigoureus worden gemixt totdat het een geheel is en de twee stoffen niet meer gedifferentieerd kunnen worden van elkaar.
Schuurpapier:
Wanneer het epoxy is uitgehard, heb je een stukje schuurpapier nodig om scherpe randen en enige oneffenheden weg te schuren.
Gietvormen:
Het mooie aan epoxy is dat je eindeloos kan blijven uitproberen met verschillende vormen en kleuren. Zorg daarom dat je de juiste gietvorm hebt voor je volgende project.
Aansteker:
Zorg ervoor dat je een aansteker of een hittepistool bij de hand hebt. Deze kan je gebruiken om eventuele luchtbellen uit de epoxy te verwijderen. Door de hitte worden de luchtbellen naar de bovenkant gedreven en klappen ze uit de epoxy. Houd wel rekening met het feit dat je de aansteker of hittepistool niet te lang op één plek kan houden, aangezien de epoxy anders verbrandt.
Veiligheidsbril:
Voordat je aan de slag gaat met het gieten van epoxy, moet je ervoor zorgen dat je alle veiligheidsmiddelen in huis hebt gehaald. Draag daarom ten alle tijden een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen gedurende het gietproces.
Hoe moet je epoxy gieten?
Nu je weet wat epoxy is en wat je nodig hebt om het te gieten, is het tijd om aan de slag te gaan en te beginnen aan jouw volgende project. Daarom hebben wij een stappenplan opgezet om je te begeleiden.
Stap 1: Veiligheid voorop
Voordat je begint is het van belang om de correcte veiligheidsmaatregelen te treffen. Draag daarom beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg er ook voor dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de ruimte waar je gaat gieten. Zo is het belangrijk dat de ramen openstaan en dat de ruimte zelf niet te klein is.
Stap 2: Ondergrond voorbereiden
Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vrij van stof is. Gebruik afplaktape om de randen van het gietgebied af te plakken en te beschermen. Ben je van plan een tafelblad te gieten, overweeg dan om het tafelblad te schuren.
Stap 3: Meng de epoxyhars en de verharder
Volg de instructies op de verpakking om de juiste verhouding te krijgen. Giet de verharder en epoxyhars in een schone mengbeker en begin grondig te roeren totdat ze volledig gemengd zijn met elkaar.
Stap 4: verwijder luchtbellen
Laat de gemengde epoxyhars en de verharder nu enkele minuten rusten om luchtbellen te laten ontsnappen. In het geval dat er nog luchtbellen aanwezig zijn, kan je deze met een aansteker of een hittepistool verwijderen.
Stap 5: Gieten van de epoxy
Begin nu met het gieten van de epoxy over bijvoorbeeld een bijzettafel of een ander stuk meubilair of kunst. Epoxy is van zichzelf egaliserend, maar je kan voor de zekerheid nog een spatel of een rakel gebruiken om de epoxy beter te verdelen.
Stap 6: Nazorg
Na het gieten van de epoxy in de juiste vorm ben je zo goed als klaar! Verwijder eventueel nog overtollige epoxy die zich op de randen bevindt en laat het drogen volgens de aangegeven tijd die op de verpakking staat. Tijdens het drogen moet je er wel voor zorgen dat de epoxy vrij blijft van stof en vuil.
Wanneer de epoxy volledig is uitgehard kan je het uit de vorm halen en kan je je kunstwerk bewonderen! Zoals je hebt gelezen is het mengen en gieten van epoxy eigenlijk erg makkelijk te doen. Dus waar wacht je nog op en begin zelf met het gieten van jouw epoxy kunstwerk of epoxy stoel!