Hoe sterk zijn epoxytafels en waarom gaan ze tientallen jaren mee?

Hoe sterk zijn epoxytafels en waarom gaan ze tientallen jaren mee?

Epoxy is een materiaal waar je misschien wel of niet eerder van hebt gehoord. Het wordt gebruikt om allerlei dingen te maken die mensen in het dagelijks leven gebruiken, zoals verf coatings voor auto's en chips in je telefoon, maar ook om er prachtige en unieke tafels van te maken! Lees snel verder en ontdek het geheim van epoxy tafels.

Wat is een epoxytafel?

Een tafel van epoxyhars is een echt unieke tafel dat een combinatie is van epoxyhars en hout. Vaak hebben de houten planken natuurlijke randen en zie je goed de natuurlijke patronen door de tafel lopen. De hars vormt vaak een rivier of oceaan-effect tussen de houten planken met betoverende kleuren en patronen. Er worden ook vaak details zoals stenen, schelpen, zand en vissen toegevoegd. Omdat deze tafels met de hand gemaakt worden zal elke tafel altijd uniek zijn. Wil je meer weten over epoxy tafels? Lees hier dan verder.

Hoe sterk is een epoxytafel?

Een duurzame tafel moet goed zijn in het omgaan met gewicht en mag in de loop van de tijd niet verslijten. Om aan deze eisen te voldoen, is een epoxy houten tafel veel duurzamer dan enkel een houten tafel, ook al is een massief houten tafel al behoorlijk sterk. 

We kunnen je niet precies vertellen hoe sterk een epoxytafel is, maar we kunnen je wel wat inzicht geven. Epoxy heeft uitstekende prestaties op het gebied van druksterkte, treksterkte, buigsterkte en hechtsterkte. 

Waarom is epoxy zo sterk?

Epoxy tafels zijn sterk vanwege de unieke eigenschappen van epoxyhars. Epoxyhars wordt gevormd door de chemische reactie tussen een epoxyhars en een verharder. Dit resulteert in een materiaal met een stevige hechting.

Epoxy biedt een sterke hechting aan vele materialen, waardoor het geschikt is voor het versterken van hout, metaal, glasvezel en meer. Ten tweede heeft het een hoge mechanische sterkte, wat betekent dat het bestand is tegen buiging en druk. Daarnaast is epoxy bestand tegen chemicaliën, waardoor het niet wordt aangetast door zuren of oplosmiddelen. Het uithardingsproces van epoxy resulteert in een materiaal dat vrij is van luchtbellen wat bijdraagt aan de sterkte. De combinatie van eigenschappen en weerstanden maakt epoxy tafels sterk en duurzaam.

Hoe lang gaan epoxytafels mee?

Wanneer je een hoge kwaliteit epoxytafel aanschaft, kunnen deze tafels tientallen jaren meegaan. Epoxy is hittebestendig en heeft een grote buigsterkte. Om de levensduur van een epoxy tafel te verlengen, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Dit betekent dat je regelmatig je tafel zal moeten poetsen met een vochtige doek. Vermijd ook schurende voorwerpen die krassen kunnen veroorzaken op de tafel. Helaas wordt epoxyhars na verloop van tijd soms geel, zelfs wanneer het niet wordt blootgesteld aan zonlicht. Het aanbrengen van een goede UV-bestendige beschermingslaag en de tafel niet in direct zonlicht kan helpen. Hoewel epoxy een duurzaam materiaal is, moet je nog steeds goed voor je epoxytafel zorgen om er zo levenslang plezier van te hebben. 

Terug naar blog