5 tips om je epoxy tafel te onderhouden

5 tips om je epoxy tafel te onderhouden

Je hebt een prachtige epoxy tafel in je woning staan die alle aandacht op zich neemt met zijn prachtige houtpatronen en speelse kleuren. Natuurlijk wil je dat het middelpunt van de kamer in goede conditie blijft, zeker omdat dit geen goedkope aankopen zijn! Lees snel verder en ontdek de vijf belangrijkste onderhoudstips voor epoxy tafels.

1. Epoxy tafel schoonmaken

De eerste stap bij het verzorgen van je epoxy tafel is het oppervlak even goed afvegen met een natte doek. Als je je tafel grondiger schoon wilt maken, gebruik dan warm zeep en een spons om even goed te schrobben. Let er wel echt op dat de spons zacht is! Een te grove spons kan voor krassen in de epoxy zorgen. Epoxy is best krasbestendig maar zeker niet immuun voor krassen. Wees dus voorzichtig!

2. Vermijd warmte op je epoxy tafel

Gebruik jij je epoxy tafel als eettafel of koffietafel? Dan is het belangrijk om altijd onderzetters te gebruiken voor warme pannen en kopjes. Niemand wil natuurlijk kringen op zijn prachtige tafel. Wanneer je echt niet goed oplet kan de epoxy zelfs smelten wanneer je een te hete pan lang op het oppervlak laat zitten, dit zou erg zonde zijn.

3. Vermijd direct zonlicht op je epoxy tafel

Een slimme zet is om je tafel binnen te houden met een vaste temperatuur en vochtigheid. Natuurlijk kan je je tafel mee naar buiten nemen, maar neem de volgende voorzorgsmaatregelen en zet hem wanneer kan weer binnen

Wanneer je graag je tafel van epoxyhars buitenshuis wilt gebruiken moet je hierbij echt voorzichtig zijn. Als de epoxy tafel buiten staat, moet je echt voor schaduw zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een parasol of een afdakje om zo veel mogelijk zon van de tafel te houden.

Dit is erg belangrijk omdat de UV-stralen de epoxy tafel kunnen beschadigen en de kleuren merkbaar kunnen veranderen. Hierdoor voorkom je dat je tafel aan te veel zon wordt blootgesteld en heb je nog jarenlang plezier van je epoxy tafel!

4. Controleer de lak van je epoxy tafel

Controleer de coating van je tafel om er zeker van te zijn dat er geen diepe beschadigingen in de epoxyhars zitten die tot waterschade kunnen leiden. Waterschade kan bijvoorbeeld beginnen wanneer je de tafel schoonmaakt met een natte spons of handdoek. Het zou echt zonde zijn als je zo goed voor je tafel zorgt en juist daardoor waterschade tevoorschijn komt. 

Vaak is een epoxy tafel gelukkig bedekt met een goede laag waterdichte hars, maar de basis van de tafel misschien niet. De basis kan zelfs van metaal zijn gemaakt, dat na verloop van tijd kan roesten. Roest is echt niet iets wat je in huis wilt hebben, overweeg dan ook om alleen de basis te vervangen indien dat nodig is. Zo kan je nog blijven genieten van je epoxy tafelblad met een nieuw tintje!

5. Verwijder lichte krassen met aceton

Het reinigen van uw epoxyhars tafel is niet het enige onderhoud dat je zelf kan regelen. Het verwijderen van zichtbare vlekken en krassen is ook belangrijk voor de verzorging van je tafel. Wanneer je een beschadiging vindt die niet voelbaar is (ook wel ontsiering genoemd) kan je aceton gebruiken om die markering snel weg te poetsen! Echt heel makkelijk dus.

Begin altijd met een lage concentratie aceton, want met een klein beetje kom je al een heel eind. Als je een kras op de tafel hebt die je wel kan voelen is dit iets anders dan een ontsiering. Er zullen dan helaas meer reparaties nodig zijn om ervoor te zorgen dat uw tafel op de juiste manier wordt onderhouden.

Terug naar blog